مزیت استفاده از دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء چیست: در این مطلب از شرکت صنعتی و تولیدی آلفا تانک به شرح این موضوع میپردازیم.
حتی اگر سر و کاری با شیمی و روشهای صنعتی نداشته باشید، به احتمال زیاد عناوین هموژنیزه، هموژن یا هموژنایزر را شنیده اید. عنوان هموژنیزه که روی بسته بندی مواد مختلف مثل مواد غذایی و لبنی مثلا شیرهای پاستوریزه و هموژنیزه به چشم میخورد، به فرآیند همگن سازی طی تهیه آن ماده اشاره میکند.
برای اینکه با اهداف و مزایای فرآیند هموژنیزاسیون با دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء آشنا شوید، خوب است سخن را از اینجا آغاز کنیم که همگن سازی، هموژنیزاسیون و ماده هموژنیزه چه ارتباطی به ما دارند؟
در واقع منابع طبیعی و موادی که به طور مستقیم از طبیعت به دست میآیند، برای پاسخ به نیازهای انسان امروز محدود هستند. انسان اولیه با آزمون و خطا و کسب تجربه توانست از زندگی در حیات وحش و منابع اولیه، فرآوردههایی به دست آورده و زندگی را پیشرفتهتر و پر امکاناتتر از حالت طبیعی کند.
به طور کلی (تعداد کمتر) مواد مورد استفاده بشر یا طبیعی هستند و یا (اغلب) از مواد طبیعی به دست میآیند و اصطلاحا مواد ساختگی نام میگیرند. مواد ساختگی طی فرآیندهای شیمیایی از ترکیب یا اعمال تغییرات (مثل حرارت دادن، تحت فشار قرار دادن و..) روی مواد طبیعی به دست میآیند.
فرآیند همگن سازی یا هموژنیزاسیون (Homogenization) که توسط دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء نیز انجام میشود، از اساسیترین تغییرات روی مواد اولیه برای ساخت فرآوردهها است.
طی فرآیند همگن سازی یا هموژنیزاسیون دو یا چند ماده اولیه به حالتهای جامد یا مایع به قدری ریز و میکس میشوند، تا ترکیب یکدست فرآورده را به وجود بیاورند. (کلمه همو (Homo) واژهای یونانی به معنای “مشابه” یا “همگن” است.
در فرآیند هموژنیزاسیون Homogenization یا همگن سازی، ذرات مواد هموژنیزه میشوند و ترکیبی یکنواخت به وجود میآورند. ترکیب هموژنیزه یا همگن، مادهای ست که ترکیب شیمیایی و حالت فیزیکی آن در تمام نقاط یکسان باشد.)
در پی فرآیند همگن سازی یا هموژنیزاسیون سه نوع فرآورده به دست میآیند که در صنایع و مشاغل مختلف به کار گرفته میشوند. گروه اول مواد همگن هستند که به طور کامل در هم مخلوط میشوند و طبق تعریف شرح داده شده در سراسر نقاط از لحاظ ترکیب شیمیایی و فرم فیزیکی یکسان هستند.
گروه دوم فرآوردههای حاصل از همگن سازی به صورت امولسیون هستند. امولسیون Emulsion مخلوطی از دو یا چند مایع نامحلول (مثل آب و روغن) است به طوری که ذرات یا در اصل قطرات یک مایع در مایع دیگر معلق باشد. و گروه سوم فرآوردههای هموژنیزاسیون حالت سوسپانسیون دارند.
سوسپانسیون مخلوطی از یک جامد و یک مایع نامحلول است به طوری که ذرات جامد در مایع معلق باشند. این نوع فرآورده که به نامهای تعلیق و آویزش نیز شناخته میشود، ناپایدار بوده و در شرایط سکون، رسوب کرده یا به بیان ساده ته نشین میشود.
بیشتر بخوانید: مخزن استیل تحت فشار چیست
از سوسپانسیونهای معروف میتوان شربت معده را نام برد. (اگر دقت کرده باشید، روی برخی داروها مثل شربت معده نوشته شده قبل از مصرف تکان دهید؛ این مورد به دلیل ته نشین شدن برخی ترکیبات شربت در حالت سوسپانسیون است.)
در مجموع موارد بکارگیری فرآوردههای حاصل از همگن سازی مواد بسیار گسترده است. مواد مختلف در صنایع مواد غذایی و آشامیدنی مثل انواع سسهای مایونز، کچاپ و… فرآوردههای لبنی مثل شیرهای هموژنیزه، لوازم آرایشی و بهداشتی مثل انواع سرم مو، کرمها، روغنها و غیره، داروها و مواد شیمیایی گوناگون از نمونههای پرکاربرد فرآوردههای هموژنیزه در زندگی هستند.
بررسی مزایای همگن سازی با استفاده از میکسر هموژنایزر تحت خلاء
فرآیند همگن سازی با استفاده از میکسر هموژنایزر تحت خلاء یکی از مراحل کلیدی در تهیه بسیاری مواد است. فرض کنید یک دارو مولکولهایی از هم جدا داشته باشد، یا یک سس کچاپ در قسمتی ترشی زیاد و در بخشی دیگر طعم خالی گوجه فرنگی بدهد، یک کرم صورت عناصری از هم جدا داشته و فاقد پوشش و خواص لازم باشد… آن وقت چه میشود؟! بی شک در این زمان نه مشتری و نه تولید کنند به اهداف و مقاصد خود نخواهند رسید.
فرآیند هموژنیزاسیون به خودی خود دارای مزایایی از جمله همگن سازی جزئی مواد و افزایش انحلال، افزایش ماندگاری ماده و بهبود تجربه مشتری هنگام مصرف فرآورده است. علاوه بر این هموژنیزاسیون با دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء نیز مزایای خاص خود را دارد. این روش همگن سازی افزون بر افزایش انحلال بهبود کیفیت و بافت فرآورده، با صرفه اقتصادی و بازدهی بالا فرآیند هموژنیزه کردن مواد را به انجام میرساند.
در ادامه به شرح برخی از مهمترین مزایای همگن سازی و هموژنیزاسیون با دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء میپردازیم.
مطلب پیشنهدی: مخزن گریس تحت فشار چیست
ترکیب جزئی مواد – همگن سازی با بازده بالا
هموژنیزاسیون یا همگن سازی مواد با دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء در ابعاد بسیار جزئی انجام میشود. در انجام فرآیند همگن سازی با این دستگاه مواد در لولهای مخروطی شکل و فوق العاده باریک تحت فشار قرار میگیرند و هر یک از عناصر سازنده ترکیب برای تهیه فرآورده میکس شده به کوچکترین ابعاد ریز میشوند.
به عنوان مثال در فرآیند هموژنیزه کردن شیر، با فشار ۲۰۰ تا ۳۰۰۰ پوند بر اینچ دستگاه اندازه ذرات مواد از یک تا ده میکرون (میکرومتر)، به دو تا دو دهم میکرون کاهش مییابد. ترکیب جزئی مواد باعث افزایش انحلال و بهبود کیفیت و بافت فرآورده میشود. اهمیت این مورد در مواد دارویی و غذایی بسیار واضح است.
افزایش ماندگاری و بهبود نگهداری محصول
البته که در گذشته حرارت دادن و تحت فشار قرار دادن مواد از شیوههای موثر برای نگهداری و افزایش ماندگاری فرآوردهها به حساب میآمدند، اما این شیوهها به دلیل بکارگیری نادرست و نبود تجهیزات کاربردی هرگز به اندازه امروز کارآمد نبودهاند.
حرارت دادن و اعمال فشار برای افزایش مدت نگهداری فرآورده به طور سنتی، هر چند هدف افزایش ماندگاری ماده را محقق میکند اما بسیاری از مواد مغذی و ارزش ماده را از بین میبرد.
اما فشاری که در طی فرآیند همگن سازی یا هموژنیزاسیون به مواد وارد میشود، با حفظ نکات مثبت و ارزش غذایی ماده باعث افزایش ماندگاری آن میشود. این یکی از بزرگترین مزایای استفاده از دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء برای همگن سازی مواد به خصوص فرآوردههای غذایی است.
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل و کاربردی به مهمترین نکات پیرامون هموژنیزاسیون و مزایای آن بپردازیم. کسب اطلاع در مورد همگن سازی و فرآیندهای شیمیایی پرکاربرد در صنعت، نه تنها در اقدامات صنعتی به کمک ما میآید، بلکه باعث بهبود وضعیت تغذیه و انتخاب و استفاده از انواع فرآوردههای دارویی و آرایشی و.. میشود.
به مطالعه ادامه دهید: فروش میکسر هموژنایزر در غرب
بدون دیدگاه