روش ساخت مخازن استیل:
امروزه در صنایع مختلف جهت نگه داری مواد اولیه از مخازن استیل استفاده می شود. این مخازن باید دارای استانداردهای لازم برای نگه داری مواد داخل آن باشند. این استانداردها بر اساس نحوه ساخت و مواد به کار رفته در ساخت آن ایجاد می شوند. اما مخازن استیل چگونه تولید می شوند؟ مطلبی است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم. در ادامه این مقاله شرکت صنعتی و تولیدی آلفا تانک همراه ما باشید:
مخزن استیل چییست و چه کاربردهایی دارد؟
مخازن استیل یکی از پرکاربردترین انواع مخازن است که برای نگه داری محصولات تولیدی و مواد اولیه آن به کار می رود. این مخازن استیل از فلزی مقاوم ساخته شده که در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم است. همین خصوصیت محصول سبب می شود که بتوان مواد اولیه صنایع مختلف را در آن به مدت طولانی نگه داری کرد.
این مخازن در صنایع متفاوتی مانند صنعت داروسازی، گاز و پتروشیمی، نفت و تولید عرقیات گیاهی کاربرد دارند. لازم به ذکر بوده که در ساخت این محصول از ورقه های استیل استفاده می شود. از آنجایی که استیل از عناصری مانند کروم، کربن، منگنز و … تشکیل می شود، تغیر میزان به کار بردن هر یک از این عناصر نقش زیادی در نوع استفاده آن دارد.
ناگفته نماند که در صنایع غذایی از مخازنی استفاده می شود که درصد کروم ورقه استیل آن بیشتر است. این ویژگی موجب می شود که خاصیت ضد زنگ زدگی و خورندگی مخازن افزایش یابد. لازم به ذکر است که مخازن استیل صنایع غذایی دارای ظرفیت هایی بین پانصد تا ده هزار لیتر بوده و در ساخت آن ها از ورق های مختلفی استفاده می شود.
این محصول بر اساس نیاز خرید و طراحی که توسط مهندسان انجام می شود، در اشکال مختلفی تولید و عرضه می گردد. اما در حالت کلی مخازن استیل بیشتر به شکل استوانه ای تولید و عرضه می شوند. دلیل آن نیز پوشش دهی گسترده آن در صنایع مختلف است. از اشکال دیگر این محصول می توان به شکل های کروی، مخروطی، هرمی و مکعبی، تک جداره، دو جداره و سه جداره اشاره کرد.
معرفی انواع مخزن استیل
از انواع پرکاربرد این محصول می توان به مخازن استیل ضد اسید، ایزوله، حمل شیر و ایزوتاک اشاره کرد. هرکدام از این مخازن بسته به نوع مصرف آن از ترکیبات و خصوصیات منحصر به فردی برخوردار هستند. مخازن استیل ضد اسید در صنایع متفاوتی مانند صنایع شیمیایی، نظامی، داروسازی، غذایی و تولیدکنندگانی که با مواد خورنده و اسیدی سر و کار دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که پیش از این اشاره شد استیل به دلیل داشتن خاصیت ضدخورندگی که دارد، متریال مناسبی برای نگهداری از مواد اسیدی است.
مخزن استیل ایزوله در نگهدرای موادی که نیاز به حفظ و ثبات دما دارند استفاده می شود. این مخازن به دلیل برخورداری از مقاومت بالا در برابر عواملی مانند اشعه فرابنفش، آتش، زنگ زدگی و خورندگی ایگزینه ه بسیار مناسبی برای استفاده در صنایع نفت وگاز، نگهداری شیر، آب و آبلیمو هستند. لازم به ذکر است که مخازن استیل از مخازن دوجداره هستند و جداره داخلی آن توسط روغن داغ، سنگ یا آب سرد پر می شود.
مخازن استیل حمل شیر مانع ورود میکروب ها و آلودگی ها هنگام حمل شیر می شوند. این مخازن به صورتی طراحی و ساخته می شوند که لبنیات و محصولات دامداری در شرایط مناسب نگهداری شوند. مخزن استیل ایزوتانک به منظور ارسال و انتقال گاز و مایعات و همچینین ارسال و انتقال محصولات آرایشی و بهداشتی تولید و عرضه می شود. قابل ذکر است که این محصول نیز دو جداره بوده و خواص ضدخورندگی موجود در استیل، سبب حفظ مواد موجود در این مخازن می شود.
مطلب پیشنهادی: تانکر پلاستیکی
روش ساخت مخازن استیل
ساخت مخازن استیل کار راحتی نیست و ساخت آن به مهارت و تخصص مهندسین خبره نیاز دارد. برای تولید مخازن استیل می بایست از ابزار آلات و تجهیزات به روز و پیشرفته استفاده شود. مراحل کلی ساخت این محصول شامل نوشتن برنامه و طرح اولیه، برش دهی استیل، شکل دهی ورق ها، مونتاژ، پولیش و کنترل کیفیت مخزن می شود.
- برای شروع ساخت ابتدا طرح اولیه توسط برنامه نویسان انجام شده و به دنبال آن مهندسین با استفاده از نرم افزارهای خاص محاسبات لازم را برای ساخت آن انجام می دهند. پس از انجام محاسبات، تمام پارامترها اعم از سایز اتصالات، ضخامت عدسی ها، جوشکاری و جنس ورق و ضخامت طرح کلی براساس این اندازه ها زده می شود.
- در مرحله برش ورق استیل با دستگاه گیوتین و براکت با تایید کارفرما انجام می شود. اگر دستگاه مورد نظر قرار باشد به صورت گرد یا استوانه ای ساخته شود ورق استیل پس از برش وارد دستگاه نورد می شود.
- لازم به ذکر بوده که شکل دهی ورق ها فقط برای مخازن گرد و استوانه ای انجام می شود و این عمل پس از خروج ورق ها از نورد انجام خواهد شد. مونتاژ مخزن مربوط به جوشکاری قطعات مختلف مخزن می شود. لازم به ذکر است که در این عمل از جوش آرگون استفاده شده و جوشکاری با دستگاه تیگ انجام می شود.
- در مرحله پولیش با استفاده از دستگاهای پیشرفته مخزن تمیز و براق می شود. فراموش نشود که پولیش کاری برای مخازن صنایع دارویی و غذایی به صورت میکروسکوپی و تخصصی انجام می شود. در مرحله آخر مخزن ساخته شده از نظر کیفیت و ساخت مورد بررسی قرار می گیرد.
فاکتورهای مهم طراحی مخازن
هنگام ساخت مخازن استیل می بایست به فاکتورهای مهم آن هنگام ساخت توجه شود. لازم به ذکر است که به کار بردن این فاکتورها سبب با کیفیت شدن این مخازن می شود. پارامترهای مهم ساخت این مخازن شامل فشار کاری سیستم، ظرفیت مورد نیاز، ارتفاع پایه ها، تعداد و سایز ورودی، تعداد و سایز خروجی، دریچه بازدید، قطر آن و وجود یا عدم نیاز به نردبان است.
هنگام ساخت این دستگاه باید توجه کافی درباره اینکه این دستگاه قرار است در کدام صنایع استفاده شود، بسیار مهم است. مسلما یک مخزن استیل مورد استفاده در صنعت غذایی با یک مخزن مورد استفاده در صنعت نفت و گاز بسیار با هم تفاوت دارند. لازم به ذکر بوده که می بایست به کمیت تولید صنعت مد نظر نیز توجه کافی را به خرج دهید. صنایع کوچک و بزرگ سهم متفاوتی را در مقدار محصولات تولیدی دارند. یقینا مخزن به کار رفته در این صنایع از لحاظ ظرفیت بسیار متفاوت است. بنابراین هنگام ساخت این مخازن توجه به تمام فاکتورهای ساخت آن بسیار ضروری است.
بیشتر بخوانید: مخزن تحت فشار
از دیگر فاکتورهای هنگام ساخت جنس متریال های به کار رفته در ساخت آن است. ناگفته نماند که صنایع مختلف با توجه به جنس متریال های به کار رفته در مخازن استیل از آن استفاده می کنند. بسته به جنس متریال خصوصیات این دستگاه تغییر کرده و در برابر مواد مختلف واکنش مختلفی را از خود نشان می دهند. لازم است تمام موارد گفته شده از فاکتورهای مهم هنگام طراحی و ساخت این محصول رعایت شود تا بتوان با ایمنی کامل از مواد اولیه و تولید شده در صنایع مختلف استفاده شود.
سخن پایانی
مخازن استیل با هدف نگهداری از مواد اولیه و تولید شده صنایع مختلف تولید و عرضه می شود. روش های ساخت این محصول برای انواع مختلف آن متفاوت است و ساخت آن می بایست حتما تحت شرایط خاص توسط مهندسین و متخصصین مجرب انجام شود.
بدون دیدگاه