دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء چگونه کار میکند: یکی از مهمترین مراحل در تولید فرآوردههای مختلف لبنی، غذایی، دارویی، آرایشی و شیمیایی و… فرآیند همگن سازی یا هموژنایز عناصر متعدد است. به عنوان مثال سس مایونز یا سس کچاپ که خیلی مواقع بدون توجه به طرز تهیه از آن استفاده میکنیم، انواع مواد شیمیایی آرایشی مثل رژ لب که به طور روزانه توسط بسیاری بانوان مورد استفاده قرار میگیرد، تا به حال فکر کردید این مواد چگونه تهیه شدهاند؟
ذرات ریز ترکیب شده از عناصر مختلف در این مواد چگونه کنار هم قرار گرفته اند؟ موادی هیدروفوب مثل روغن چگونه با آب و مواد سازنده سس مایونز ترکیب میشوند؟ امولسیون و سوسپانسیونهای دارویی مثل شربت معده چگونه تهیه میشوند؟ همه این اتفاقات و تولید گسترده فرآوردهها در طی فرآیندی به نام همگن سازی یا هموژنایز به وجود میآیند.
فرآیند همگن سازی یا هموژنایز عبارت است از ریز شدن و ترکیب (میکس شدن) عناصر مختلف ترکیب شونده برای تولید یک ترکیب همگن، امولسیون (ذرات معلق مایع در مایع) و سوسپانسیون (ذرات معلق جامد در مایع). یکی از قویترین و کاربردیترین تجهیزات و دستگاههای اختصاصی فرآیند همگن سازی که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء است.
این دستگاه با توانایی حداکثری در ریز کردن، میکس و پخش کردن مواد، به طور گسترده در تولید مواد شیمیایی و دارویی، مواد غذایی، محصولات آرایشی و بهداشتی به کار گرفته میشود. از نقاط قوتی که دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء را به بهترین تجهیز حال حاضر برای میکس کردن مواد تبدیل کرده است، سرعت بالای فرآیند، تکرار پذیری عملیات و صرفه اقتصادی را میتوان نام برد.
اگر میخواهید بدانید که دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء چیست و چگونه کار میکند؟ و مزایای این دستگاه چه هستند؟، در ادامه این مقاله از شرکت صنعتی و تولیدی آلفا تانک با ما همراه باشید. در ادامه قصد داریم به طور کامل و به بیان ساده به شرح کار دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء بپردازیم و از ابعاد مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم.
هموژنیزاسیون چیست؟ و دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء چه کار میکند؟
برای اینکه با طرز کار دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء آشنا شویم، خوب است ابتدا در مورد فرآیند همگن سازی یا هموژنیزاسیون بدانیم. نامهای هموژنیزاسیون (Homogenization) و هموژنایزر (Homogenizer) از لغت یونانی همو (Homo) به معنای “مشابه” و “همگن” گرفته شدهاند.
فرآیند هموژنیزاسیون را همگن سازی یا مشابه سازی مینامند. مخلوط همگن، مخلوطی ست که ذرات آن از لحاظ ترکیب شیمیایی و حالت فیزیکی در تمام نقاط شبیه و یکنواخت هستند. طی فرآیند همگن سازی تمام مواد اولیه ریز شده و با هم میکس میشوند.
فرآورده همگن شده توسط دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء به سه صورت کلی همگن و یکنواخت، سوسپانسیون (Suspension) و امولسیون (Emulsion) به دست میآید. قبل از اینکه به ادامه شرح کار دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء بپردازیم، بیایید با مفهوم مخلوط همگن، امولسیون و سوسپانسیون آشنا شویم.
معرفی مخلوطهای همگن، امولسیون و سوسپانسیون
پیشتر اشاره کردیم که مخلوط همگن یا هموژنیزه، ترکیبی یکنواخت از ذرات دو تا چند ماده است به طوری که حالت فیزیکی و ترکیب شیمیایی آن در سراسر ماده یکسان باشد. برای تهیه ماده همگن یا هموژنیزه از دستگاه هموژنایزر تحت خلاء استفاده میکنند.
در نتیجه فرآیند همگن سازی یا هموژنیزاسیون با توجه به مواد اولیه و نتیجه مورد نظر، فرآورده ممکن است چیزی جز یک مخلوط همگن باشد. فرآوردههای امولسیون و سوسپانسیون نتایج دیگر فرآیند همگن سازی یا هموژنیزاسیون هستند.
امولسیون مادهای حاصل از مخلوط دو مایع نامحلول و امتزاج ناپذیر است به طوری که در آن ذرات (قطرات) ریز یک مایع در مایع دیگر پراکنده شده باشند. این نوع ماده در صنایع مختلف مواد غذایی مثل سسها، داروها، مواد آرایشی و شیمیایی کاربرد دارد.
و اما سوسپانسیون Suspension؛ سوسپانسیون که به تعلیق یا آویزش نیز شناخته میشود، مخلوطی ناهمگن حاصل از ترکیب دو ماده جامد و مایع است؛ به طوری که ذرات جامد در مایع معلق باشند. از نمونههای رایج و پر کاربرد سوسپانسیون در زندگی روزمره که از فرآوردههای تولید شده توسط دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء نیز هست، شربت معده را میتوان نام برد.
ترکیب شیمیایی شربت معده به صورت سوسپانسیون بوده و ذرات جامد معلق آن به دلیل ناپایداری ته نشین میشوند. به همین خاطر است که روی شربت معده نوشته اند پیش از مصرف آن را هم بزنید!
بیشتر بخوانید: چطور میتوان مخزن پلی اتیلن ضد جلبک تولید کرد
چگونگی فرآیند همگن سازی با دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء
در بخشهای قبل با انواع فرآوردههای هموژنیزه که طی فرآیند همگن سازی به دست میآیند پرداختیم. همگن سازی یا هموژنیزاسیون در دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء یا به طور کلی در تمام هموژنایزرها، به طور پایه در مخزنی به نام هموژن به صورت سیرکولاسیون (circulation) انجام میشود. بازدهی و کیفیت همگن سازی در این روش بسیار بالا است.
همگن سازی یا هموژنیزاسیون یک و دو مرحلهای مواد با دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء
فرآیند همگن سازی یا هموژنیزاسیون مواد به خصوص در صنعت مواد غذایی به دو صورت یک و دو مرحلهای انجام میشود. به عنوان مثال در فرآیند همگن سازی یا هموژنیزاسیون شیر هموژنیزه که یک فرآورده لبنی است، فرآیند ممکن است به صورت یک یا دو مرحلهای انجام شود.
در فرآیند همگن سازی یک مرحلهای، شیر به همراه مواد افزودنی و ترکیبات دیگر در یک لوله مخروطی باریک تحت فشار قرار میگیرد. این لولهها به طرز باور نکردنی باریک هستند و اندازه ذرات را به ابعاد ریزتری کاهش میدهند.
(به عنوان مثال در هموژنیزاسیون شیر و ترکیبات افزودنی، فشاری معادل ۲۰۰ تا ۳۰۰۰ پوند بر اینچ به ماده وارد میشود و ابعاد ذرات سازنده را از یک تا ده میکرون (میکرومتر) به دو تا دو دهم میکرون کاهش میدهد.)
در هر صورت اگر یک مرحله همگن سازی برای رساندن ذرات به اندازه مورد نظر کافی نباشد، هموژنیزاسیون برای مرحله دوم انجام میشود. این روش به خصوص در صنعت مواد غذایی و فرآوردههای لبنی، مواد آرایشی، بهداشتی و شیمیایی کاربرد گستردهای دارد.
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل و کاربردی به شرح عملکرد دستگاه میکسر هموژنایزر تحت خلاء بپردازیم. علم و فناوری همواره در حال پیشرفت هستند و با تجهیزات جدید و دستگاههای متنوع، امکان تولید لوازم و رفع نیازهای زندگی بشر را فراهم میکنند. با مطالعه این مطالب میتوانید اطلاعات جامعی در مورد فرآیند همگن سازی کسب کرده و در صورت لزوم از آن استفاده کنید.
با ما همراه باشید: مقایسه انواع مخزن استیل ۳۰۴ و ۳۱۶
بدون دیدگاه